On som / qui som

Presentació 
Al peu del Montsant la Casa i el Molí dels Frares ens recorda l'estada dels cartoixans i l’església de Sant Pere i les cases del Carrer Major l'esplendor del segle XVIII.    Actualment conserva intacte el seu esperit rural.

 

Poboleda és un poble que trobareu al centre del Priorat històric; al seu horitzó més immediat, la secular presència de la gran serralada del Montsant. S'hi poden trobar vestigis històrics que mostren que hi ha hagut presència humana des de temps prehistòrics. Encara que tímidament, hi passaren els Romans i també fou habitat pels musulmans després de la seva arribada a la península al segle VIII. A partir de l'any 1000 les tropes cristianes del comptat de Barcelona, havent trencat amarres amb l'imperi franc, aprofiten la desunió dels musulmans per conquerir territori cap al sud. L'any 1150 cau el darrer bastió musulmà a Catalunya, Siurana. La conquesta cap al sud es fa amb exercits, però també amb la fundació de poblacions i amb la instal•lació de comunitats religioses. L'ordre dels cartoixans serà l'encarregada del control d'aquest territori i hi exerciran el poder polític i econòmic durant segles. El primer lloc on s’instal•laran és precisament a Poboleda, a la llera del seu riu, perfilat dels àlbers que donaran nom al poble. Els cartoixans acabaran instal•lant-se a Escala Dei, però Poboleda seguirà habitat i creixent com a Poble.  
 El segle XVIII és el de major esplendor econòmic del poble i serà quan es construeixin les cases més senyorials i l'església, que és la més majestuosa de la comarca i es coneix com la catedral del Priorat; és d'estil neoclàssic i s'hi endevinen alguns detalls que fan pensar el rococó, principalment pel retaule. Val a dir que l'esplendor econòmic significà en aquells dies i fins fa ben poc la presència de dues classes socials ben diferenciades: els rics i els molt pobres que estaven al seu servei; per a molts, la vida en aquesta comarca ha estat molt dura i de les seves mans ha sortit el nostre paisatge característic.
Si visiteu Poboleda, descobrireu que les seves muntanyes han estat treballades per les mans dels nostres avantpassats, amb la construcció d'innumerables marges de pedra seca. En aquests marges s'hi ha cultivat la vinya, de la que produïm un vi de primera qualitat i amb gran reconeixement internacional. Si ens visiteu, podreu gaudir també del nostre riu, viure la natura pels innombrables camins tot visitant vinyes i masos, passejar pels nostres carrers on podreu contemplar l'arquitectura tradicional i conèixer de ben a prop la nostra bonhomia i la tranquil•litat d'aquest poble. Així mateix, no podeu deixar de conèixer el vi, els productes típics i la nostra cuina tradicional.

Geografia
El terme municipal de Poboleda, de 13,74 Km2, al centre del Priorat Històric,s'estén a la vall del riu Siurana que travessa el terme per la seva meitat en direcció est-oest. La vila de Poboleda és l'únic nucli de població del municipi, que limita amb els termes de la Morera de Montsant a l'est i al nord, Torroja del Priorat a l'oest i Porrera al sud.

El regadiu ocupa una superfície de 40 hectàrees, i està centrat en les hortalisses. La vinya continua essent el principal conreu que ocupa el 70% de les terres en explotació, seguida de l'olivera i a més distancia de l'avellaner i l'ametller. La propietat és molt ben repartida i quasi sense excepció es conrea de manera directa. En l'actualitat hi ha una Cooperativa Agrícola, amb seccions de Vi i Fruits Secs, on estan integrats 70 productors dels municipis, amb una producció de Raïm de aproximadament 170.000 Quilos, així mateix al municipi de Poboleda estan ubicats cinc cellers els quals juntament amb la Cooperativa agrícola, representen el motor econòmic del municipi.

Història 
Fundació.- Al 1163 per donació de Albert de Castellvell a favor de Ramon de Vallbona i altres ermitans. Nom.- Indret anomenat populeta, bosc de pollancres. Els Cartoixans.- Poboleda fou la seu originaria de la comuni tat d'Escaladei. Els frares hi residiren fins a l'any 1203, restant aleshores com granja agrícola. La colonització.- La colonització del lloc no es produí fins la segona meitat del segle XIII. Les diverses cartes de població establiren els delmes a favor de la comunitat d'Escaladei. L'esplendor.- L’època de major esplendor es produeix al segle XVIII. L’Església de Sant Pere, la Casa dels Frares i les millors cases del carrer Major foren construïts a la segona meitat d'aquest segle. La decadència.- La filoxera a finals del segle XIX marca l'inici de la decadència i el despoblament. L'esperança.- Actualment s'ha produït un ressorgiment del sector del vi a l’empara de la cada dia mes prestigiosa DOQ Priorat

 

Llegiu-ne més (història)

La pedra seca a Poboleda

 

Introducció a un estudi del patrimoni de la pedra seca al terme de Poboleda

 

Des de fa un temps, ens hem proposat una tasca de cerca, catalogació, tipificació i estudi de les construccions de pedra seca al terme de Poboleda, on es conserva un llegat d'aquesta arquitectura popular. Alhora, s'ha de tenir en compte que existeixen altres restes, construccions, objectes i coneixements propis del món rural que s'han d'integrar en qualsevol estudi que es vulgui fer sobre Poboleda y la seva història. El de la pedra seca és una part d'aquest llegat. Per les seves característiques, mereix un estudi particular, tal i com es ve fent en alguns altres pobles.