Punts d'interès

PUNTS D'INTERÈS

Església parroquial de Sant Pere apòstol

L’església de sant Pere es va començar a construir l’any 1750 i en tres anys ja estava enllestida, el que dóna fe del bon moment econòmic que vivia el poble. De fet, l’augment de l’activitat i de la població al s. xviii (Poboleda experimenta un creixement demogràfic del 400% en cosa de quaranta anys) va fer necessari bastir un nou temple que substituís l’antiga ermita romànica, de la que actualment no conservem cap resta més que la pica que va anar a parar al nou edifici. L’església de Poboleda es coneix com a “Catedral del Priorat” perquè és la més gran de la comarca

L’església ha representat històricament la situació econòmica del poble. Les fotografies antigues i els documents mostren les riqueses que va arribar a tenir; els esdeveniments i la cobdícia d’alguns l’han deixada desprovista de gairebé tot els seu patrimoni. La part conservada es limita a poc més d'una part del retaule i l’armari barroc, obres notables del s.xviii. En el seu moment, comptava amb un orgue que va costar 1500 lliures catalanes i que es va pagar en tres vegades, làmpares, diverses capelles, figures de fusta amb els seus vestits, dues trones, pintures, mobiliari, la clau de ferro de la gran porta d’entrada!... la Guerra Civil, les males persones, la crisi del camp i el subsegüent despoblament i algunes reformes posteriors fetes sense criteri ens l’han deixada en l’estat actual. Així i tot, no deixarà de sorprendre-us si la visiteu i és un dels grans motius d’orgull del poble. 

A les fotografies antigues es pot observar com a la part superior del retaules hi havia unes figures de fusta representant els núvols i la divinitat. Per Setmana Santa, quan es feia el monument abans esmentat, s’hi posava també una escala per reproduir el mite fundacional de la Cartoixa d’Escaladei: la visió d’un pastor d’una escala que pujava cap al cel. Segons es conta, això succeí a Poboleda, on primer es van instal·lar els cartoixos. Ens ho ha explicat la gent gran del poble i si us hi fixeu podreu veure al sostre els forats on es fixava l’escala.

A l’esquerre de l’altar major hi ha una capella on es celebren els oficis durant els dies freds de l’hivern. Després de la Guerra només en va quedar el local i la trona, fent-se obres posteriorment per habilitar-la.

fotografies actuals

Horari de misses:

Dijous a les 18:00h i diumenge a les 11:00h

Portalades i entrades de les antigues cases senyorials del carrer Major.

"Casa dels Frares", seu de l'actual ajuntament, i les cases dels Cartoixans al carrer Nou.